Poliomyelit nedeniyle zaten gücü azalmış kaslarınızdaki güçsüzlük artabilir.

DERNEĞİN AMACI

Polio Derneği Tüzüğü Madde 2.

Polio Derneği’nin amacı, poliomyelit sekeli ile yaşantısına devam etmekte olan ve post-polio sendromu gelişmiş hastaların yaşam standartlarını ve bağımsızlık düzeylerini yükseltmek, hastalıkları ve tedavi yolları hakkında bilgilendirilmelerini sağlamak, hastalıkları ile ilgili sosyal, fiziksel ve psikolojik sorunlarının çözümlenmesi için girişimlerde bulunmak, bu hastaların aralarındaki dayanışma ve yardımlaşmayı arttırmaktır. Derneğin bir diğer amacı da, poliomyelit ve post-polio sendromu ile ilgilenen sağlık personelinin (hekim, fizyoterapist gibi) bu konudaki bilgilerini arttırmak, aralarındaki iletişimi arttırmaktır.

Bu amacı gerçekleştirmek için;

Polio Derneği Tüzüğü Madde 3.

1- Dernek üyesi gönüllü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi ve bu konuda çalışmalarını kanıtlamış diğer uzman hekimlerin sorumluluğunda ve bilgisi dahilinde yapılması koşuluyla ulusal ve uluslararası kongreler, bilimsel konferans, kurs, seminer, sempozyum ve benzeri bilimsel, yönetsel ve sosyal toplantılar, geziler düzenler. İlgili Türk ve/veya yabancı otoriteleri, bilim adamlarını davet eder.

2- Poliomyelit ve post-polio sendromu konusunda çalışmaları ile tanınan uluslararası dernek, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, bu kuruluşlara üye olarak yurdumuzu ve konu ile ilgilenenleri kuruluşlarda temsil eder, yurtiçi ve yurtdışında gerekli gördüğü toplantılara katılır. Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturur.Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf veya federasyon kurar veya kurulu bir federasyona katılır.

3- Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenler ve üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlar.

4- Yazılı, sözlü, görsel basın ve internet aracılığıyla ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak mevcut poliomyelit hastalarına ulaşabilmek ve iletişim kurabilmek için çalışır.  

5- Poliomyelitli hastaların sağlığının düzenli takibini sağlar, post-polio sendromu tanısı ve rehabilitasyonu ile ilgili olarak gereken kişileri ilgili merkezlere yönlendirir hastalarla ilgili düzenli arşiv oluşturarak hastalığın yaygınlığı, tanı ve tedavisi gibi konulara ışık tutacak çalışmalarda bu arşivden yararlanır.

6- Poliomyelitli ve post-polio sendromu olan hastaların uygun egzersiz aktivitelerine katılımlarını sağlamak amacıyla denetimli fiziksel egzersiz grupları veya sportif faaliyetler planlar, uygun hastaları uygun sportif faaliyetlere yönlendirir, gerekirse spor etkinliklerini düzenlemek için uğraşır.  Dernek bu amacını gerçekleştirebilmek için; bu tür spor veya fiziksel egzersiz etkinlikleri için yer, gerektiğinde araç gereç ve benzeri ekipman temini ve diğer gereksinimleri sağlamak için çalışır.

7- Gerekli izinlerin alınması ve dernek üyesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimlerinin sorumluluğunda olması koşuluyla poliomyelitli hastaların tedavisi ve rehabilitasyonu ile yakından ilgilenir. Post-polio tedavi ve rehabilitasyon merkezi, hastane, dispanser,  klinik, sosyal ve sportif tesis kurar, yönetir, mevcutlarına her yönden yardımcı olur. Eğitim ve öğretim araç ve gereçlerinin sağlanmasına yardım eder. Dernek hediye, bağış veya satın alma yoluyla sahip olduğu eğitim, öğretim ve tedavi araçlarını desteklediği sağlık tesislerine verebilir ve amacına uygun şekilde kullanılmasını sağlar.

8- Dernek üyesi olan hastaların ve gönüllülerin sağlık kontrollerini düzenli kılmak için ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle gerekli protokoller ve sözleşmeler düzenler; tetkik, takip, tedavi ünitesi oluşturur. Gerekirse ilgili yerlerde seminerler, sempozyumlar, paneller yapılmasına katkıda bulunur.

9- Poliomyelitli hastaların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla mimari çevrenin uygun şartları taşıması için gereken araştırmaları yapar, yaptırır, bilimsel çalışmalardan yararlanır, bu çalışmalara katkı sağlar. Gerekli düzenlenmelerin yapılması için girişimlerde bulunur. Çevre düzenlenmesinde merkezi ve yerel yönetimlerin çalışmalarına katkıda bulunur.

10- Dernek maddi koşulları elverdiğinde üyeler ile hastalar arasındaki iletişimi, haberleşmeyi kolaylaştırmak, sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak ve dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla sabit bir yerde ikamet etmek üzere Dernek adına taşınmaz mal satın alır, kiralar, telefon ve internet hattı satın alır, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin eder. Üyelerin ve hastaların devamlı hizmetine açık ve hazır halde tutmak için gerekli ekibi oluşturur. 

11- Dernek, tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar ve işletir.

12- Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurar.

13- Poliomyelit ve post-polio sendromu ile ilgili bilgilerin üyelere ulaşmasını sağlamak için dergi, broşür, bülten ve kitaplar yayınlar;  işitsel, görsel ve yazılı basından yararlanır. Türk ve yabancı yazarların eserlerinden faydalı gördüklerinin yayın hakkını alır, gerekirse tercüme eder, yayınlar. Derneğin amacına uygun video CD (VCD, DVD) ve kasetler hazırlatır; poliomyelit ve post-poliosendromu konusundaki faaliyetleri aktarmak ve yurtdışı bağlantıyı kolaylaştırmak amacıyla internette dernek adına web sitesi kurar.

14- Türkçe ve yabancı dillerde, amacı ile ilgili dergilere abone olur, kitaplar alır, görsel ve işitsel yayınlar alır, üyelerinin faydalanması için kütüphane oluşturabilir.

15- Poliomyelit ve post-polio sendromu konusunda bilimsel araştırma veya eğitim ya da sosyal amaçlı çalışma yapanları destekler. Araştırmacıları teşvik edici yarışmalar yapar, burslar ve ödüller verir. Poliomyelit konusunda yurt içinde ve yurt dışında araştırma yapanlara ve/veya yapacak olanlara imkan dahilinde maddi destekte bulunur. 

16- Gerekli izinler alınmak şartıyla yurt içi ve yurt dışından bağış ve yardım toplama faaliyetlerinde bulunur. Bu amaçla balo, çay, sergi, kermes, piyango, yemek, piknik, gezi gibi sosyal çalışmalar yürütür. Dernekler kanunun bu konu ile ilgili yasal işlemleri yerine getirilmek şartıyla bağışların bu gayeye yönelik sarfını sağlar.

17- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütür, hastalara yardım ve hastalıkla ilgili bilimsel araştırmalar yapmak amacı ile fon teşkil eder, plan ve proje yaptırır ve bunlar için yarışmalar açar.

18- İlgili makamlardan izin almak şartıyla, üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açar, sosyal ve kültürel tesisler kurar ve bunları tefriş eder.

19- Sağlık Bakanlığı, Tıp Fakülteleri, MEB’nin diğer özel ve tüzel sağlık kurumlarıyla, mahalli ve mülki teşkilatlarla işbirliği yaparak derneğin faaliyetlerini duyurur ve gönüllülerin katılımını sağlar.

20- Sağlık Bakanlığı, İl ve ilçe sağlık müdürlükleri ile iletişime geçerek, poliomyelitli hastaların yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik yapılması gereken düzenlemelerle ilgili bilimsel kanıtlar sunar ve bu kurumlarla işbirliği yaparak bu düzenlemelerin hayata geçirilmesine uğraşır.

BİZE ULAŞIN
Polio Derneği
Megapol Tower, Adalet Mahallesi, Anadolu Caddesi 41 / 9-1, Bayraklı - İzmir
AVRUPA POLIO BİRLİĞİ'NİN MESAJI

I have just learnt from Prof. Arzu On that after many years of hard work and pressure polio Survivors in Turkey have succeeded in forming the country’s first support group for themselves, their families, carers and supporters.

Devamı